PRZEPISYWypiekane

Strucla

Strucla


Składniki:

  • 3 dag drożdży,
  • 7 dag cukru,
  • ½ l mleka,
  • 2 – 3 jaja,
  • sól,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 5 – 7 dag tłuszczu,
  • 2 dag tłuszczu do formy,
  • ½ jaja do smarowania ciasta,
  • 2 dag maku,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą, szeroką, prostokątną blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  2. Przyrządzić rozczyn:
    1. drożdże rozetrzeć z cukrem,
    2. zmieszać z ¼ l letniego mleka i 25 dag mąki,
    3. zostawić w ciepłym miejscu przykryty, aby wyrósł.
  3. Gdy wyrośnie, wyłożyć do miski, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, posolić, zarobić ciasto.
  4. Wyrabiać ciasto ręką bardzo starannie, wybijając tak, aby jak najwięcej powietrza weszło i ciasto było pulchne. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i naczynia, wlewając po trochu stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając.
  5. Brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię, ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby rosło. Gdy zwiększy swą objętość o 100%, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać nieduże bułki zaplatane w „warkocze”.
  6. Ciasto podzielić na części. Każdą część wyrobić krótko, podzielić znowu na trzy części, z których formować wałki długości 20 cm.
  7. Wszystkie trzy wałki złączyć w warkocz z jednej strony, zaciskając mocno.
  8. Zaplatać dosyć ciasno w „warkocz”, następnie mocno zlepić końce. Ułożyć 3 bułki w poprzek długości na blasze, przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  9. Gdy strucla prawie podwójnie zwiększy swą objętość, posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, posypać makiem.
  10. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40–50 minut. Jeżeli każdą bułkę piecze się osobno, wystarczy 25–30 minut.
  11. Zrobić próbę drewnianą szpilką. Gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a strucle ładnie zrumienione – ciasto jest upieczone.
  12. Wyjąć, oddzielić nożem od blachy, wyłożyć na stolnicę opierając o wyższy brzeg.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x