Strucla z makiem krucho-drożdżowa
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Składniki:
ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 15 dkg masła,
- 2 jaja,
- 3 żółtka,
- 15 dkg cukru-pudru,
- ⅛ l śmietany lub śmietanki,
- 5 dkg drożdży,
- wanilia,
- skórka cytrynowa,
- tłuszcz do formy,
masa makowa:
- 30 dkg maku,
- 15 dkg cukru,
- 2 łyżki prawdziwego lub sztucznego miodu,
- 1 białko,
- 3 dkg skórki pomarańczowej,
- 5 dkg masła,
- 3 dkg migdałów,
- 3 dkg rodzynków,
- skórka cytrynowa, wanilia,
lukier pomadkowo-cytrynowy:
- 20 dkg cukru,
- ¼ łyżki octu 6%,
- 6 łyżek wody,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Przyrządzić masę makową „Masa makowa II”.
- Foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Mąkę przesiać na stolnicę,
- posiekać z masłem,
- dodać jaja,
- żółtka,
- śmietanę,
- szczyptę soli,
- przesiany cukier,
- roztarte z 1 łyżką cukru drożdże,
- skórkę cytrynową,
- wanilię,
- wszystkie składniki złączyć.
- Ciasto szybko zagnieść, gdyby było za gęste, dodać trochę śmietany.
- Podzielić na 2 części.
- Wywałkować w formie prostokąta długości 30 cm, szerokości 25 cm.
- Nałożyć połowę masy makowej, rozłożyć równo na cieście, zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach od brzegu.
- Zwinąć ciasto w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
- Gdy strucla z makiem wyrośnie wstawić do gorącego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
- Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone.
- Wyjąć lekko schłodzić, nożem oddzielić od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić, polukrować lukrem cytrynowym lub rumowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]