Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Strucla z makiem krucho-drożdżowa

Strucla krucho-drożdżowa z makiem


Składniki:
ciasto:

  • 50 dkg mąki,
  • 15 dkg masła,
  • 2 jaja,
  • 3 żółtka,
  • 15 dkg cukru-pudru,
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki,
  • 5 dkg drożdży,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • tłuszcz do formy,

masa makowa:

  • 30 dkg maku,
  • 15 dkg cukru,
  • 2 łyżki prawdziwego lub sztucznego miodu,
  • 1 białko,
  • 3 dkg skórki pomarańczowej,
  • 5 dkg masła,
  • 3 dkg migdałów,
  • 3 dkg rodzynków,
  • skórka cytrynowa, wanilia,

lukier pomadkowo-cytrynowy:

  • 20 dkg cukru,
  • ¼ łyżki octu 6%,
  • 6 łyżek wody,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Makowiec świąteczny.
Makowiec świąteczny.

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić masę makową „Masa makowa II”.
  2. Foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  3. Mąkę przesiać na stolnicę,
    1. posiekać z masłem,
    2. dodać jaja,
    3. żółtka,
    4. śmietanę,
    5. szczyptę soli,
    6. przesiany cukier,
    7. roztarte z 1 łyżką cukru drożdże,
    8. skórkę cytrynową,
    9. wanilię,
    10. wszystkie składniki złączyć.
  4. Ciasto szybko zagnieść, gdyby było za gęste, dodać trochę śmietany.
  5. Podzielić na 2 części.
  6. Wywałkować w formie prostokąta długości 30 cm, szerokości 25 cm.
  7. Nałożyć połowę masy makowej, rozłożyć równo na cieście, zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach od brzegu.
  8. Zwinąć ciasto w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
  9. Gdy strucla z makiem wyrośnie wstawić do gorącego piekarnika, piec 40 – 50 minut.
  10. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone.
  11. Wyjąć lekko schłodzić, nożem oddzielić od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić, polukrować lukrem cytrynowym lub rumowym.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x