Suflet makaron śliwki
Suflet makaron śliwki składniki:
- 12 dag makaronu z mąki z pełnego przemiału,
- ½ kg śliwki węgierki,
- 10 dag cukru,
- 8 dag łuskanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki rodzynek,
- 600 ml mleka,
- 1 łyżka miodu,
- nieco cynamonu,
- skórka z 1 cytryny,
- ¼ kg chudego serka homogenizowanego,
lub zmielonego białego sera, - 4 jaja,
- tłuszcz do smarowania formy.
Suflet makaron śliwki przygotowanie:
- Makaron ugotować „Alla di ente”, odcedzić, spłukać wodą, następnie odsączyć w cedzaku.
- Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na kawałki.
- Zamiennie można użyć owoców ze słoika.
- Orzechy drobno posiekać, wraz z rodzynkami i cukrem dodać do śliwek, wymieszać.
- Zagotować mleko z miodem i z cynamonem, odstawić do wystygnięcia.
- Ser wymieszać z jajkami, ostudzonym mlekiem i skórką cytrynową.
- Wymieszać makaron z przygotowaną masą, dodać owoce,
całość wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do sufletów. - Suflet posypać orzechami, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanego do 180 °C.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]