Sztuka mięsa na parze
“Sztuka mięsa na parze ” To przepis na smaczną, dietetyczną potrawę mięsną. Dziś trudno o dobrą sztukę. A dobra «sztukamięs» jest częstsza od dobrej sztuki w TEATRZE. 🙂
Składniki:
- 60 dag mięsa,
- 5 dag masła,
- sól,
- 5 dag słoniny,
- zielona pietruszka,
warzywa, razem/kg:
- 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 1 marchew,
- 1 duży ziemniak,
- 1 kalarepa,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- ¼ kapusty włoskiej,
Przygotowanie:
- Kawałek mięsa wołowego z krzyżówki dobrze zbić, posolić, popieprzyć, trochę naszpikować słoniną, i odłożyć na pół godziny.
- W rondlu roztopić kawałek masła, położyć mięso, przykryć go z wierzchu pokrajanymi jarzynami, na które położyć jeszcze kawałek masła.
- Przykryć szczelnie pokrywką i wstawić w drugi rondel z gotującą się wodą.
- Gotować przez kilka godzin do miękkości, dolewając wody do drugiego garnka w miarę jej ubywania.
- Jeżeli dysponujemy specjalnym naczyniem do gotowania na parze, postępować zgodnie z instrukcją jego obsługi.
- Gdy sztuka mięsa będzie już miękka, wyjąć ją, pokroić skośne plastry, ułożyć na półmisku, rozgotowane jarzyny przetrzeć przez sito otrzymując w ten sposób sos, którym polewamy mięso na półmisku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]