Sztuka mięsa w ziemniakach
Sztuka mięsa w ziemniakach
Mięso w ziemniakach to klasyczne obiadowe danie główne. Można je podać w zasadzie przy każdej okazji. Poznaj przepis jak je zrobić.
Składniki:
- 60 dkg mięsa bez kości,
- 1 kg ziemniaków,
- warzywa,
- 2 łyżki masła,
- 2 cebule,
- ¼ szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 2 żółtka,
- tarta bułka,
- sól.
Przygotowanie:
- Mięso z mostka ugotować w rosole z warzyw, wyjąć i pokroić na drobne kawałki.
- Duże ziemniaki obrać ze skórki, wydrążyć w środku tak, aby ścianki były dość cienkie, posolić, obsuszyć w lnianej ściereczce usmażyć na rumiano.
- Dwie łyżki masła rozpuścić w rondelku, usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać resztę mąki, trochę śmietany i zagotować mieszając.
- Po wystudzeniu wbić żółtka, wymieszać i wypełnić tak otrzymaną masą wydrążone ziemniaki do mniej więcej ⅓ ich pojemności.
- Następnie powkładać do ziemniaków po kilka kawałków mięsa, zalać do pełna masą i obsypać tartą bułką, po czym ułożyć na brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika.
- Sztuka mięsa w ziemniakach – przed wydaniem gotową potrawę zalać rumianym sosem z bulionem z kaparami lub cytryną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]