Tort ananasowy wykwintny
Tort ananasowy – składniki:
Ciasto:
- ¼ kg mąki ziemniaczanej,
- 6 jajek,
- 20 dkg cukru,
- 15 dkg g masła,
- 10 migdałów,
Krem:
- 3 żółtka,
- ¼ kg cukru pudru,
- ¼ kg masła,
- 5 plastrów ananasa z puszki,
- kieliszek rumu,
- Do przybrania: 3 plastry ananasa i usmażone w cukrze morele.
Tort ananasowy – przygotowanie:
- Utrzeć żółtka do białości z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać ze sparzonymi, obranymi i zmielonymi migdałami.
- Do wyrobionego ciasta dodawać po łyżce stopione, sklarowane i ostudzone masło,
stale mieszając, wreszcie połączyć ze sztywną pianą ubitą z czterech białek. - Upiec cztery cienkie krążki w tortownicy o średnicy 22 cm.
- Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodawać po trochu rozmiękczone masło i ucierać, aż masło połączy się z żółtkami.
- Do utartej masy dodawać drobno posiekanego ananasa i rum.
- Wymieszać.
- Upieczone krążki ciasta nasączyć syropem z ananasa i posmarować grubo kremem, ułożyć jeden krążek na drugim.
- Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, przybrać krążkami ananasa i połówkami moreli.
- Można wcześniej wierzch tortu posmarować marmoladą morelową, a dopiero później posmarować go kremem i przybrać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]