Tort biszkoptowy oszczędny
Tort biszkoptowy (oszczędny)
Składniki:
- 4 jaja,
- 26 dag cukru,
- 13 dag mąki pszennej,
- 13 dag mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek wody,
- ½ paczki proszku spulchniającego,
- wanilia i skórka starta z cytryny,
- 2 dag masła do posmarowania formy,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać razem z tortem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z 20 dag cukru.
- Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody.
- Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 6 dag cukru.
- Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę, dodać utłuczoną wanilię i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i upiec.
- Po upieczeniu tort biszkoptowy przekładać masą czekoladową, kawową, orzechową lub owocową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]