Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort fasolowy

Tort fasolowy


Składniki:

  • 8 jaj,
  • ¼ kg cukru-pudru,
  • 20 dag fasoli „Jaś”
  • 2 dag gorzkich migdałów,
  • 5 dag tartej bułki,
  • 2 dag tłuszczu do smarowania formy,
  • 20 dag kwaśnego dżemu,

lukier rumowy:

  • 30 dag cukru,
  • ⅛ l wody,
  • rum do smaku,

Przygotowanie:

  1. Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułeczką.
  2. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć.
  3. Fasolę ugotować na półtwardo, obrać ze skórki, przetrzeć przez rzadkie sito.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wymieszać z fasolą, migdałami, tartą bułką i ubitą z białek pianą, wyłożyć do tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
  5. Zimny tort fasolowy przekroić na dwa krążki, przełożyć kwaskowym dżemem, z wierzchu polukrować (lukier pomadkowy rumowy).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x