Tort fasolowy
Tort fasolowy
Składniki:
- 8 jaj,
- ¼ kg cukru-pudru,
- 20 dag fasoli „Jaś”
- 2 dag gorzkich migdałów,
- 5 dag tartej bułki,
- 2 dag tłuszczu do smarowania formy,
- 20 dag kwaśnego dżemu,
lukier rumowy:
- 30 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- rum do smaku,
Przygotowanie:
- Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułeczką.
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć.
- Fasolę ugotować na półtwardo, obrać ze skórki, przetrzeć przez rzadkie sito.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wymieszać z fasolą, migdałami, tartą bułką i ubitą z białek pianą, wyłożyć do tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
- Zimny tort fasolowy przekroić na dwa krążki, przełożyć kwaskowym dżemem, z wierzchu polukrować (lukier pomadkowy rumowy).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]