Tort kawowy z orzechami
Możesz teraz przygotować tort kawowy z orzechami. Oto przepis.
Składniki:
- 10 dag cukru kryształu,
- 10 dag cukru—pudru,
- 15 dag masła,
- 7 jajek,
- 20 dag orzechów włoskich,
- 1 łyżka świeżo zmielonej kawy ziarnistej,
- 1 łyżka kakao,
- 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 5 dag czekolady.
Przygotowanie:
- Utrzeć w zanurzonej w gorącej kąpieli wodnej makutrze cztery żółtka z cukrem kryształem do białości.
- Dodać do tego mieloną kawę, tartą bułkę i zmielone orzechy włoskie.
- Lekko wymieszać.
- Ubić sztywną pianę z czterech białek i stopniowo dodawać ją do żółtek, przez cały czas lekko mieszając.
- Tortownicę wysmarować masłem, posypać dno mąką, wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika.
- Piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.
- Utrzeć 10 dag masła i 10 dag cukru—pudru, dodać 3 żółtka i kawę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody.
- Ubić do konsystencji kremu.
- Tym kremem posmarować przekrojony tort, resztą posmarować wierzch.
- Tort kawowy z orzechami – ewentualnie oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]