Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYWyroby cukiernicze

Tort kawowy z orzechami

Możesz teraz przygotować tort kawowy z orzechami. Oto przepis.


Składniki:

  • 10 dag cukru kryształu,
  • 10 dag cukru—pudru,
  • 15 dag masła,
  • 7 jajek,
  • 20 dag orzechów włoskich,
  • 1 łyżka świeżo zmielonej kawy ziarnistej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 5 dag czekolady.
Tort z orzechów włoskich (makaronikowy)
Tort kawowy z orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Utrzeć w zanurzonej w gorącej kąpieli wodnej makutrze cztery żółtka z cukrem kryształem do białości.
  2. Dodać do tego mieloną kawę, tartą bułkę i zmielone orzechy włoskie.
  3. Lekko wymieszać.
  4. Ubić sztywną pianę z czterech białek i stopniowo dodawać ją do żółtek, przez cały czas lekko mieszając.
  5. Tortownicę wysmarować masłem, posypać dno mąką, wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika.
  6. Piec przez około 50 minut.
  7. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.
  8. Utrzeć 10 dag masła i 10 dag cukru—pudru, dodać 3 żółtka i kawę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody.
  9. Ubić do konsystencji kremu.
  10. Tym kremem posmarować przekrojony tort, resztą posmarować wierzch.
  11. Tort kawowy z orzechami – ewentualnie oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x