PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort na waflach z masą czekoladową

Tort Na Waflach Z Masą Czekoladową


Składniki:

  • 35 dag cukru–pudru,
  • 35 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 paczka wafli,
  • 10 ÷ 15 dag czekolady lub 5 dag kakao,
  • wanilia,
  • kieliszek spirytusu,
  • 10 dag orzechów włoskich,

Przygotowanie:

  1. Orzechy przebrać, zemleć.
  2. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku.
  3. Masło utrzeć na pulchna masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotować z 5 – 6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy.
  4. Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć.
  5. Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową.
  6. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać.
  7. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć.
  8. Gdy masa zastygnie, można tort na waflach polukrować polewą czekoladową.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x