Tort na waflach z masą czekoladową
Tort Na Waflach Z Masą Czekoladową
Składniki:
- 35 dag cukru–pudru,
- 35 dag masła,
- 3 żółtka,
- 1 paczka wafli,
- 10 ÷ 15 dag czekolady lub 5 dag kakao,
- wanilia,
- kieliszek spirytusu,
- 10 dag orzechów włoskich,
Przygotowanie:
- Orzechy przebrać, zemleć.
- Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku.
- Masło utrzeć na pulchna masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotować z 5 – 6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy.
- Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć.
- Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową.
- Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać.
- Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć.
- Gdy masa zastygnie, można tort na waflach polukrować polewą czekoladową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]