Wątróbka wieprzowa duszona
Wątróbka wieprzowa duszona
Składniki:
- 60 dag wątróbki wieprzowej,
- 6 dag słoniny,
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Wątróbkę starannie opłukać, obrać błony i grubszych żył, osączyć.
- Słoninę pokroić słupki (o długości 6 cm, średnicy ½ cm), oprószyć pieprzem.
- Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
- Przełożyć do rondla o odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody, dusić powoli około 20 minut pod przykryciem.
- Odsunąć na bok płyty, sos oprószyć mąką (resztą), osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
- Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa.
- Wydawać pokrojoną w dość grube plastry ułożone na podłużnym półmisku, oblaną sosem, posypaną siekaną zieloną pietruszką.
- Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z jarzyn.
- W ten sposób przyrządzoną wątróbkę można podawać na zimno bez śmietany.
- Wątróbka wieprzowa duszona smaczna jest również do chleba.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]