Wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz z uszkami
Pierwszym daniem na wigilijnym stole musi być oczywiście «Barszcz z uszkami». Gdyż jest to tradycyjna potrawa podawana w wielu regionach Polski. Danie wymaga poświęcenia mu czasu, ale jest tego warte. Ugotowany z najpierw przygotowanego kwasu buraczanego wart jest czekania na niego przez cały rok!
? Czas całkowity: 3 godziny ‖ IG: 1 porcja: 350 kcal ‖ 4 porcje
Składniki:
barszcz:
- ½ l kwasu buraczanego,
- włoszczyzna (bez kapusty),
- 5 buraków,
- 8 – 10 dag suszonych grzybów,
- 2½ l wody,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 – 3 ziarna pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, do smaku.
uszka:
- 15 dag mąki,
- 2 jaja,
- 2 – 3 łyżki wody,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- tarta bułka,
Przygotowanie:
- Grzyby wpierw umyć, zalać ½ l wody, i odstawić na trzy godziny.
- Następnie ugotować do miękkości, odcedzić, wywar zachować, grzyby posiekać.
- Buraki i włoszczyzną obrać, umyć i też pokroić.
- Zalać dwoma litrami wody, potem dodać sól, cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez około ½ godziny.
- Wywar odcedzić, połączyć z kwasem buraczanym, wreszcie doprawić wywarem z grzybów, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
- Jeśli chcesz uzyskać posmak wędzonki, dodaj do barszczu trzy wędzone śliwki!
- Tymczasem cebulę oczyścić, posiekać, wymieszać z grzybami i podsmażyć na maśle.
- Dodać 1 łyżkę tartej bułki, jajko, doprawić solą, sporą ilością pieprzu i wymieszać.
- Z mąki, jaja i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi.
- Rozwałkować i pokroić na małe kwadraty.
- Na każdym zaś ułożyć porcję farszu i uformować uszka.
- Ugotować w osolonej wodzie, podawać z barszczem.
- Wigilijny barszcz z uszkami najlepiej smakuje w wigilijny wieczór!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]