Zacierka
Zacierka
Zacierka tarta lub siekana
Składniki:
- 10 dag mąki,
- 1 jajo,
- 2 łyżki wody,
- 2 dag mąki do podsypywania,
- sól,
Przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto na zacierkę.
- Posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą.
- Podawać do zupy fasolowej, grochowej.
Zacierka na mleku
Składniki:
- 10 dag mąki,
- 1 jajko,
- 2 dag mąki do podsypania,
- 1 ¼ litra mleka,
- sól,
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z mąki, wody i jajka.
- Posiekać nożem, poskubać kluseczki lub zetrzeć na tarce.
- Podsypać mąką.
- Ugotować na wodzie, odcedzić, zalać gorącym mlekiem.
- Zacierkę można przyrządzić również bez jajek.
Zacierka na mleku z ziemniakami
Składniki:
- 1 jajko,
- 10 dag mąki + 2 dag do podsypania,
- 1 ¼ l mleka,
- sól,
- 60 dag kartofli,
Przygotowanie:
- Przygotować zacierkę na mleku.
- Podawać z ugotowanymi w całości ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]