Zrazy wieprzowe bite duszone
Zrazy wieprzowe bite, duszone.
Ważnym składnikiem dań mięsnych duszonych jest sos. I z tego też względu powinniśmy dopilnować, aby nie popsuć potrawy przez niewłaściwe jego przygotowanie. Mięso duszone można przygotować w sosie naturalnym, czystym, w sosie naturalnym zaprawionym śmietaną albo w sosie zaprawionym zasmażką. Jeżeli chcemy sos zaprawić zasmażką, wówczas z części tłuszczu po zrumienieniu mięsa zrobić zasmażkę i zaprawić sos przed podaniem dania na stół.
Składniki:
- 70 dag schabu albo szynki z kością (frykando),
- 5 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wpierw usunąć kości.
- Później pokroić mięso w poprzek włókien w skośne plastry.
- Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem i ukształtować okrągły kształt o grubości około 1 cm.
- Oprószyć solą i mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
- Przełożyć (w jednej warstwie) do rondla o odpowiedniej wielkości, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
- Podlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Gdy mięso jest miękkie, odsunąć na bok płyty, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować.
- Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić wodą.
- Podawać w rondlu, w którym się dusiło, albo na okrągłym półmisku, oblane sosem.
- Resztę sosu podać w sosjerce (zrazy wieprzowe bite duszone – można podawać w sosie pomidorowym, pieczarkowym lub innym z ziemniakami, kaszą gryczaną, perłową, surówką z warzyw, jarzyną gotowaną).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]