Dania głównePRZEPISY

Zrazy wieprzowe bite duszone

Zrazy wieprzowe bite, duszone.

Ważnym składnikiem dań mięsnych duszonych jest sos. I z tego też względu powinniśmy dopilnować, aby nie popsuć potrawy przez niewłaściwe jego przygotowanie. Mięso duszone można przygotować w sosie naturalnym, czystym, w sosie naturalnym zaprawionym śmietaną albo w sosie zaprawionym zasmażką. Jeżeli chcemy sos zaprawić zasmażką, wówczas z części tłuszczu po zrumienieniu mięsa zrobić zasmażkę i zaprawić sos przed podaniem dania na stół. 


Składniki:

  • 70 dag schabu albo szynki z kością (frykando),
  • 5 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, wpierw usunąć kości.
  2. Później pokroić mięso w poprzek włókien w skośne plastry.
  3. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem i ukształtować okrągły kształt o grubości około 1 cm.
  4. Oprószyć solą i mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
  5. Przełożyć (w jednej warstwie) do rondla o odpowiedniej wielkości, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
  6. Podlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
  7. Gdy mięso jest miękkie, odsunąć na bok płyty, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować.
  8. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić wodą.
  9. Podawać w rondlu, w którym się dusiło, albo na okrągłym półmisku, oblane sosem.
  10. Resztę sosu podać w sosjerce (zrazy wieprzowe bite duszone – można podawać w sosie pomidorowym, pieczarkowym lub innym z ziemniakami, kaszą gryczaną, perłową, surówką z warzyw, jarzyną gotowaną).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x