Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy wołowe bite z pomidorami

Zrazy wo­łowe bite z po­mi­do­rami.


Skład­niki:

  • 60 dag mięsa bez ko­ści (ze zra­zo­wej lub krzy­żo­wej gór­nej, ze skrzy­dła),
  • 6 dag tłusz­czu,
  • 2 dag mąki,
  • ¼ kg włosz­czy­zny,
  • 5 dag kon­cen­tratu po­mi­do­ro­wego (12%),
  • 1 ły­żeczka sie­ka­nego ko­perku,
  • sól,

zrazy zawijane

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Mięso opłu­kać, obrać z po­więzi, po­kroić sko­śnie na 4 ka­wałki w po­przek włó­kien.
  2. Każdy ka­wa­łek mięsa po­bić tłucz­kiem zwil­żo­nym wodą na płat o gru­bo­ści około 1 cm, opró­szyć mąką i oso­lić bez­po­śred­nio przed sma­że­niem.
  3. Roz­grzać tłuszcz na sil­nym ogniu, osma­żyć zrazy, ru­mie­niąc je z obu stron.
  4. Ra­zem z tłusz­czem ze sma­że­nia prze­ło­żyć je do ron­dla, pod­lać wodą.

  5. Wa­rzywa umyć, oczy­ścić, opłu­kać, po­kroić w pa­ski, wło­żyć do ron­dla ze zra­zami i du­sić pod przy­kry­ciem do mięk­ko­ści.
  6. Wy­pa­ro­waną wodę uzu­peł­niać.
  7. Gdy mięso jest mięk­kie, do­dać resztę mąki i kon­cen­trat po­mi­do­rowy, za­go­to­wać, do­so­lić do smaku.
  8. Sos ja­rzy­nowy prze­trzeć przez sito, do­dać do mięsa, za­go­to­wać.
  9. Zrazy wo­łowe bite z po­mi­do­rami, uło­żyć na pół­mi­sku, ob­lać so­sem i po­sy­pać sie­ka­nym ko­per­kiem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x