Zrazy wołowe bite z pomidorami
Zrazy wołowe bite z pomidorami.
Składniki:
- 60 dag mięsa bez kości (ze zrazowej lub krzyżowej górnej, ze skrzydła),
- 6 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 5 dag koncentratu pomidorowego (12%),
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie na 4 kawałki w poprzek włókien.
- Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą na płat o grubości około 1 cm, oprószyć mąką i osolić bezpośrednio przed smażeniem.
- Rozgrzać tłuszcz na silnym ogniu, osmażyć zrazy, rumieniąc je z obu stron.
- Razem z tłuszczem ze smażenia przełożyć je do rondla, podlać wodą.
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paski, włożyć do rondla ze zrazami i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowaną wodę uzupełniać.
- Gdy mięso jest miękkie, dodać resztę mąki i koncentrat pomidorowy, zagotować, dosolić do smaku.
- Sos jarzynowy przetrzeć przez sito, dodać do mięsa, zagotować.
- Zrazy wołowe bite z pomidorami, ułożyć na półmisku, oblać sosem i posypać siekanym koperkiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]