Grzybowa z suszonych grzybów zupa wigilijna
Zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Wigilijna wieczerza, jedyny już chyba tradycyjny, uroczysty posiłek rodzinny w kuchni polskiej, jaki pozostał w naszej tradycji, na którym odcisnęły się ślady obrzędów z czasów jeszcze przed wprowadzeniem chrześcijaństwa do Polski. W polskim «Bożym Narodzeniu» oba wątki – katolicki i pogański są splecione w barwną i pełną poezji całość.
Do wigilijnej wieczerzy zasiadano z zapadnięciem zmroku, czekano na pokazanie się pierwszej gwiazdy, wypatrywanej przez dzieci. Zaczynano od dzielenia się opłatkiem i składania sobie życzeń. Dla dzieci to chyba najpiękniejszy dzień w roku, z oczekiwaniem gwiazdkowych prezentów poszukiwanych pod choinką.
Składniki:
- 5 dag grzybów suszonych,
- 25 dag włoszczyzny
(marchew, kapusta włoska, seler, pietruszka, cebula lub pory), - sól, pieprz,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
Przygotowanie:
- Przygotuj najpierw wywar z włoszczyzny, połącz z wywarem ugotowanym uprzednio namoczonych 5 dag grzybów (grzyby gotować związane w kawałku gazy, aby łatwo było je oddzielić od warzyw), dodaj sól i trochę pieprzu.
- Następnie wywar odcedź, dodaj posiekane w paski grzyby i podpraw rumianą zasmażką (z łyżki mąki i łyżki masła).
- Później ugotuj w zupie kluseczki lane lub półfrancuskie.
- Można też do zupy podać naleśnikami z grzybami, uszka z grzybami, łazanki lub kapuśniaczki krucho-drożdżowe
- Grzybki można posiekać drobniej i zamiast do zupy, dodać do ciasta na kluski (podczas dosypywania mąki).
- Jeśli zamiast zasmażką grzybowa z suszonych grzybów jest podprawiona śmietaną roztrzepaną z łyżką mąki, to trzeba do niej w osobnym garnku ugotować łazanki lub makaron połamany na mniejsze kawałki.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
