Zupa pomidorowa
Dla każdego zupa pomidorowa jest, ogólnie mówiąc, chyba najbardziej ulubioną zupą.
Faktem jest że, jej charakterystyczny smak, zapach i kolor przemawia do naszych zmysłów. Zamiast wywaru gotowanego specjalnie dla tego dania, często stosujemy wcześniej ugotowany rosół. To także spożytkowanie niedzielnej zupy. Polecam, zwłaszcza oszczędnym kucharkom.
Składniki:
- ½ kg mięsa z kością,
- 20 dag kości,
- ¼ kg włoszczyzny,
- ½ kg pomidorów,
- 2 dag tłuszczu,
- 1 ½ l wody,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag masła,
- sól, cukier,
- 1 łyżka siekanego koperku.
Przygotowanie:
- Z kości mięsa i warzyw ugotować wywar („przepisy na wywary”). Można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia rosół.
- Pomidory opłukać, pokroić, ugotować pod przykryciem w małej ilości wody z tłuszczem, przetrzeć, połączyć z przecedzonym wywarem.
- Zupa pomidorowa może być podawana z grzankami, groszkiem ptysiowym, pasztecikami z ciasta francuskiego, półfrancuskiego, drożdżowego, naleśniki z grzybami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]