ObiadPRZEPISYWykorzystajZupy

Zupa pomidorowa

Dla każ­dego zupa pomidorowa jest, ogólnie mówiąc, chyba naj­bar­dziej ulu­bioną zupą.

Faktem jest że, jej cha­rak­te­ry­styczny smak, za­pach i ko­lor prze­ma­wia do na­szych zmy­słów. Zamiast wy­waru go­to­wa­nego spe­cjal­nie dla tego da­nia, czę­sto sto­su­jemy wcze­śniej ugo­to­wany ro­sół. To także spo­żyt­ko­wa­nie nie­dziel­nej zupy. Po­le­cam, zwłaszcza oszczęd­nym ku­char­kom.


Skład­niki:

  • ½ kg mięsa z ko­ścią,
  • 20 dag ko­ści,
  • ¼ kg włosz­czy­zny,
  • ½ kg po­mi­do­rów,
  • 2 dag tłusz­czu,
  • 1 ½ l wody,
  • 5 dag ce­buli,
  • 2 dag ma­sła,
  • sól, cu­kier,
  • 1 łyżka sie­ka­nego ko­perku.

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Z ko­ści mięsa i wa­rzyw ugo­to­wać wy­war („prze­pisy na wy­wary”). Można wy­ko­rzy­stać po­zo­stały z po­przed­niego dnia ro­sół. 
  2. Po­mi­dory opłu­kać, po­kroić, ugo­to­wać pod przy­kry­ciem w ma­łej ilo­ści wody z tłusz­czem, prze­trzeć, po­łą­czyć z prze­ce­dzo­nym wy­wa­rem.
  3. Zupa pomidorowa może być po­da­wana z grzankami, grosz­kiem pty­sio­wym, pasz­te­ci­kami z cia­sta fran­cu­skiego, pół­fran­cu­skiego, droż­dżo­wego, na­le­śniki z grzy­bami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x