Zupy na wywarze
Zupy na Wywarze – porcja na trzy osoby.
Większość zup opiera się na wywarach z warzyw, często z dodatkiem mięsnym. Zupa może też być daniem jednogarnkowym.
Składniki:
- 20 dkg mięsa, kostka ze schabu lub porcja rosołowa
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, włoska kapusta, cebula)
- grzybki suszone
- Vegeta
- śmietana lub mąka do zasmażki
Zupy na wywarze – przygotowanie:
- Najczęściej przygotowujemy wywar z włoszczyzny z dodatkiem mięsa lub kości.
- Przygotowujemy włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler, por, włoską kapustę, cebulę. Jarzynę obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy mięso lub kość, można dodać grzybki suszone. Gotujemy.
- Dopiero na takim podstawowym wywarze gotujemy zupę, dodając główny składnik smakowy: pory, kalafiory czy też ziemniaki. Zupy na wywarach można pozostawić czyste (bulion, pomidorowa, rosół), lub zagęścić mąką, zasmażką albo podprawić śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]