Barszcz czerwony czysty na rosole
Barszcz czerwony czysty na rosole.
Barszcz czerwony jest potrawą goszczącą w wielu kuchniach naszego regionu – zarówno czysty, jak i podprawiany gotowany z buraków, z dodatkiem kiszonego barszczu, albo zakwaszany octem. Może on stanowić osobne danie, które podany np. z uszkami, albo też może być uzupełnieniem niektórych “drugich dań”. Są również wersje bezmięsne, wegetariańskie tej potrawy.
Szukaj w GOOGLE
Składniki:
- 50 dag buraków ćwikłowych,
- 50 dag mięsa wołowego z kością,
- 25 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 szklanka kiszonego barszczu, lub koncentrat,
- sól, cukier, pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- ocet, lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Buraki wpierw oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, gotować, odcedzić;
- Mięso i kości opłukać, następnie zalać wodą, posolić, ugotować wywar, po dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę, pokrojoną na części, zrumienioną na płycie cebulę, wywar dogotować, odcedzić;
- Połączyć wywar z mięsa i z buraków, później dodać kiszony barszcz, zagotować, dodać ocet (albo kwasek cytrynowy), sól, cukier do smaku i roztarty czosnek;
- Z zagotowanego barszczu na koniec zebrać z powierzchni tłuszcz.
- Podawać na talerzach, lub w filiżankach.
- Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, albo fasolę gotowaną osobno, lub ziemniaki.
- Barszcz czerwony czysty na rosole może być również osobnym daniem.
- Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]