Ciastka półkruche wyciskane przez maszynkę
Ciastka półkruche wyciskane.
Wypieki z ciasta kruchego, a zwłaszcza z półkruchego są bardzo często przyrządzane w naszej kuchni. Technika ta w zasadzie nie powinna sprawiać trudności nawet mało wprawnym. Można z niego przygotować wiele popularnych, różnorodnych wyrobów. Od drobnych ciasteczek poprzez nadziewane babki, placki, placuszki, pierożki, mazurki, szarlotki, jak też solone: kulebiaki, pierożki, paluszki. Wyroby z ciasta kruchego i półkruchego to wyroby dość trwałe, nadające się do dłuższego przechowywania. Takim przykładem może być ciasto mielone i formowane w maszynce do mięsa wyposażonej w specjalną przystawkę do formowania kształtów takich, jak gwiazdki, rybki, drzewka, domki i inne.
Składniki:
- 30 dag mąki (1½ szklanki),
- 10 dag cukru (5 łyżek),
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 15 dag margaryny,
- 1—2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy lub esencja zapachowa,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną.
- Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki połączonej z margaryną.
- Szybko wyrobić ciasto.
- Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką.
- Wychodzące z maszynki ciasto kroić na kilkucentymetrowe ciasteczka i przenosić łopatką na blachę.
- Ciasto to można również rozwałkować, ciastka wycinać przy pomocy foremki lub szklanki.
- Ciastka półkruche wyciskane piec przez 10 ÷ 15 minut w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.