Fasola jaś z wody
Fasola jaś z wody.
Fasola zapewnia nam dużą ilość potrzebnego organizmowi białka, nie zawierając tłuszczu, które znajduje się w potrawach mięsnych. Może stanowić osobne danie, lub dodatek do zup, czy drugiego dania. Fajny jest «Jaś» ugotowany na sypko.
Składniki:
- ½ kg fasoli Jaś,
- 4 dag masła (margaryny),
- 2 ½ dag tartej bułki,
- sól, cukier do smaku,
Fasola jaś z wody – przygotowanie:
- Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie na 12 godzin.
- W tej samej wodzie ugotować.
- Gdy już jest prawie miękka, dodać sól i cukier do smaku.
- Fasolę odcedzić (wywar można użyć do zupy) lub odparować, wyłożyć na salaterkę, posypać zrumienioną tartą bułką, polać stopionym masłem.
- Podawać do czerwonego barszczu, kapuśniaku lub zasmażanej kapusty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]