Filety wieprzowe
Filety wieprzowe
Przy kupnie schabu zarówno na kotlety, jak i do pieczenia, czy smażenia najlepszym schabem jest taki lekko przerośnięty tłuszczem, tworzącym na przekroju mięsa tak zwany marmurek. Po odcięciu kości kręgosłupa – najlepiej aby zrobił to w sklepie rzeźnik – podzielić mięso w poprzek , a później pobić lekko po przekroju. Filety, tak jak brizol przygotować w sposób następujący: Wykrajać z odpowiedniego kawałka mięsa w poprzek płaty o grubości około 2 cm, o średnicy 10 cm. Następnie osolić, oprószyć mąką, smażyć na małym ogniu, dodając masło. Na koniec sos rozrobić dwoma łyżkami wrzącej wody.
Składniki:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej lub 80 dag schabu z kością,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag masła,
- 2 dag mąki,
- sól,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać (wpierw polędwicę w schabie oddzielić od kości).
- Osączyć, pokroić ostrym nożem w poprzek włókien po dwa kawałki na porcje.
- Pobić lekko tłuczkiem, ukształtować nożem owalne filety, osolić, oprószyć mąką.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niezbyt szybko na złoty kolor z dwóch stron.
- Dosmażyć na brzegu płyty dodając masło.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem ze smażenia (zrumieniony tłuszcz zagotować z dwoma łyżkami wody), przybrać zieleniną.
- Filety wieprzowe podawać z frytkami, sosem pomidorowym lub pieczarkowym i jarzyną gotowaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]