Jagnięcina duszona baranina
Jagnięcina duszona (baranina).
✅ Ragoût (ragu) z jagnięciny (baraniny)
Składniki:
- 80 dag mostka lub 70 dag mięsa bez kości (łopatka),
- 5 dag tłuszczu,
- 15 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- ⅛ l śmietany,
- 2 dag mąki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wpierw natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pokroić na foremne, kwadratowe kawałki, licząc po 5–6 na porcję (żeberka porąbać w poprzek).
- Osmażyć na tłuszczu, następnie przełożyć do płaskiego rondla, dodać wody tyle, aby przykryła mięso i gotować powoli.
- Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) umyć, oczyścić, opłukać i pokroić na grube słupki.
- Cebulę pokroić w talarki i zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
- Pokrojoną włoszczyznę i zrumienioną cebulę dodać do mięsa i dusić do miękkości pod przykryciem.
- Gdy mięso jest miękkie, sos oprószyć mąką, dodać paprykę i konserwę pomidorową, osolić i zagotować.
- Ragoût posypać siekaną zieloną pietruszkę i podać w rondlu, w którym zostało przyrządzone, lub na okrągłym półmisku.
- Podawać na koniec z ryżem, ziemniakami jarzynami z zwody.
Jagnięcina duszona – ✅ Czulent z jagnięcia. (hamin)
Składniki:
- 1,20 kg mięso z jagnięcia,
- 40 dag fasoli,
- 30 dag cebuli,
- 100 ml oleju,
- sól, pieprz, czosnek – do smaku,
Przygotowanie:
- Fasolę przebrać, opłukać, najpierw namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.
- Mięso opłukać, potem pokroić w grubą kostkę, osolić, oprószyć pieprzem.
- ? W rondlu tymczasem rozgrzać olej i zrumienić mięso razem z obraną, pokrojoną w kostkę cebulą i drobno posiekanym czosnkiem.
- Dodać fasolę, zalać wodą i dusić pod przykryciem.
- Utrzymać w cieple do czasu spożycia.
✅ Potrawka z jagnięciny (baraniny) z pomidorami.
Składniki:
- 80 dkg mięsa z kością (mostek, łopatka, kark)
- 4 dkg tłuszczu
- 3 dkg mąki
- ¼ kg pomidorów lub 4 dkg koncentratu pomidorowego
- 10 dkg jabłek
- sól, cukier, ocet
- 1 łyżka siekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, zalać taką ilością wrzącej wody, aby baranina była przykryta.
- ? Gotować powoli, analogicznie do gotowania rosołu.
- Gdy mięso jest prawie miękkie, wywar odparować do ½ l, włożyć opłukane, pokrojone pomidory, ograne i pokrojone w kostkę jabłka.
- ? Gotować razem.
- Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, licząc po 3 – 4 kawałki na osobę.
- Wywar następnie schłodzić.
- Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę (zasmażka 2).
- Wywar z pomidorami, jabłkami przetrzeć, rozprowadzić nim zasmażkę, wreszcie przyprawić do smaku solą, cukrem, octem, włożyć pokrajane mięso, zagotować.
- W końcu wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać siekaną, zieloną pietruszką.
- Podawać z ziemniakami.
- Zamiast gotować, można opłukane mięso baranie pokroić, zrumienić na tłuszczu, dodać ¼ l wody i dusić do miękkości, a następnie przyrządzić jak podano wyżej.
✅ Potrawka z jagnięciny (baraniny) w sosie koperkowym.
Składniki:
- 80 dag mięsa jagnięcego z kością (mostek, łopatka, kark),
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki
- ¼ kg pomidorów albo 4 dag koncentratu pomidorowego,
- 10 dag jabłek,
- sól, cukier, ocet,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]