Jaja w koszulkach do sosów, jarzyn i grzybów
Jaja w koszulkach.
Jest to sposób na przygotowanie takich jaj – przyrządzane do sosów, do jarzyn czy grzybów. Jaja oblane sosem, z dodatkiem jarzyn będą inną formą podawania jaj.
Przygotowanie:
- Świeże jaja umyć, wybijać do wrzącej, lekko zakwaszonej octem i osolonej wody tuż nad jej powierzchnią, aby nie spadały z dużej wysokości.
- Gotować 3–4 minuty.
- Gdy białko się zetnie, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, okrajać strzępy białka i podawać.
- Jaja w koszulkach powinny mieć białko ścięte, a żółtko płynne.
- Do tego celu nadają się tylko jaja świeże.
- Jaja można podawać oblane sosem chrzanowym, koperkowym itp. (Sosy gorące) lub z jarzynami, albo na grzankach obłożonych jarzynami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]