Karp w sosie szarym
Karp w w sosie szarym
przygotowanie: 70 minut, na 4 porcje, 1 porcja: 290 kcal
Składniki:
- karp (około 1½ kg),
- 1 średni seler,
- 2 cebule,
- kawałek skórki z cytryny,
- 6 ziaren pieprzu,
- ⅓ łyżeczki imbiru,
- 850 ml wody,
- sól
sos:
- ¼ l ciemnego piwa,
- 1 łyżka powidła śliwkowego,
- 5 dag piernika (mogą być pierniczki bez czekolady),
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 1 łyżka masła,
- 5 dag rodzynków,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
Przygotowanie:
-
- Sprawionego karpia umyć, natrzeć solą, wstawić do lodówki na ½ godziny, następnie pokroić w dzwonka.
- Seler i cebule oczyścić, umyć i drobno pokroić.
- Wodę zagotować, dodać warzywa i przyprawy, gotować przez 15 minut.
- Wywar przetrzeć przez sito, wlać piwo, następnie włożyć rybę i gotować 15 – 20 minut.
- Karp w w sosie szarym gotuje się dość szybko.
- Ugotowaną rybę ostrożne wyjąć z wywaru i przełożyć na półmisek.
- Wywar odstawić do wystudzenia.
- Przygotować sos:
- w garnku rozpuścić masło, dodać pokruszony piernik i krótko podsmażyć.
- wlać ½ l wywaru z ryby i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
- sparzyć rodzynki i migdały,
- dodać powidła,
- cukier,
- rodzynki,
- posiekane migdały,
- całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 15 minut.
- Gorącym sosem polać rybę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
