Kluski krojone ze słoniną lub masłem
Kluski krojone ze słoniną lub masłem
Domowy makaron, lub jednak kluski krojone w domu? Zatem coraz mniej jest ludzi, którzy robią to sami. Jeżeli łatwiej chcemy sami robić makarony, możemy zwłaszcza wykorzystać maszynkę do wałkowania i krojenia.
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 4 dag masła lub słoniny ze skwarkami,
- 1 jajko,
- sól,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, najpierw zagnieść z jajkiem i wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto, wywałkować dość grubo (1 – 2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
- Nastawić także osoloną wodę do ugotowania ciasta.
- Zrumienić masło lub stopić słoninę i zrumienić skwarki.
- Ciasto najpierw posypać mąką, kroić ostrym nożem, lub maszynką do krojenia makaronu.
- Kluski ugotować wkładając do wrzącej wody, przecedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.
- Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać na naczyniu z wrzącą wodą.
- Kluski krojone ze słoniną podawać do mięsa lub sosów,
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]