Knedle z truskawkami lub jabłkami
Knedle z truskawkami lub jabłkami
Składniki:
ciasto na pierogi:
- 35 dag mąki pszennej,
- 3 dag masła,
- 1 jajko,
- sól,
nadzienie:
- ½ kg jabłek lub ½ kg jędrnych truskawek,
- 4 dag masła lub margaryny do polania,
- 2 dag tartej bułki,
- 6 dag cukru–pudru,
Przygotowanie:
- Truskawki obrać z szypułek, opłukać, osączyć.
- Z mąki, wody, jajka, soli i 3 dkg masła zagnieść wolne ciasto, jak na pierogi.
- Ciasto wałkować niezbyt cienko, wykroić placuszki, do środka wkładać jędrne, średniej wielkości truskawki.
- Zlepiać dokładnie brzegi ciasta, formować kulki, dalej postępować wg przepisu „Knedle ze śliwkami”.
- Podobnie można zrobić pierogi z owocami, podając udekorować kawałkami owoców.
- Podając knedle z truskawkami jako deser, przyrządzić w mniejszej ilości.
- Jabłka należy obrać, pokroić na cząstki, wybierając gniazda nasienne.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]