Kołaczyki z serem lub makiem
Kołaczyki z serem lub makiem (drożdżówki)
Składniki:
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- ¼ l mleka lub śmietanki,
- 6 dag cukru,
- 5 dag masła lub margaryny,
- 3 żółtka,
- skórka cytrynowa,
- sól,
- tłuszcz do formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
- 3 dag cukru – pudru do posypania,
- wanilia,
nadzienie serowe:
- 30 dag białego sera,
- 6 – 8 dag cukru,
- 1 żółtko,
- 3 dag masła,
- wanilia,
- skórka pomarańczowa,
nadzienie makowe:
- 15 dag cukru,
- 20 dag maku,
- 1 białko,
- 3 dag masła,
- skórka cytrynowa,
- olejek migdałowy,
Przygotowanie:
- Przyrządzić wpierw ciasto drożdżowe według przepisu „Bulka slodka”.
- Sporządzić następnie nadzienie serowe lub makowe (mak najlepiej poprzedniego dnia sparzyć i zemleć).
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć z miski na posypaną mąką stolnicę, wywałkować na grubość 2–2,5 cm, wykrawać okrągłą foremką krążki o średnicy 6 – 8 cm, ułożyć w odstępach na posmarowanej blasze, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.
- Gdy wyrosną, zrobić w środku każdego kołaczyka wgłębienie przy pomocy kulki z ciasta (uformować z kawałka ciasta twardą kulkę o wielkości dużego orzecha włoskiego).
- Do zagłębienia nakładać masę makową lub serową.
- Posmarować kołaczyk z wierzchu rozmąconym jajem, później wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 25–30 minut.
- Smaczne są kołaczyki z dżemem agrestowym lub malinowym, po wierzchu też posypane kruszonką.
- Bardzo smaczne są również z nadzieniem ze świeżej kapusty.
- Z tej porcji w rezultacie otrzymamy 20 – 25 kołaczyków.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]