Kotlety wieprzowe mielone
Kotlety wieprzowe mielone
Mięso mielone
Uwaga: Przy przygotowaniu wszystkich potraw z mięsa mielonego bardzo polecam wykonanie próby smażenia, dla przekonania się, czy masa mielona na kotlety, klopsy, pieczeń rzymską itp. jest należycie spoista i czy przy smażeniu nie rozleci się, względnie czy nie jest ona za mało pulchna.
W zależności od wykazanej próby dodajemy, dla spulchnienia masy więcej moczonej bułki lub też, dla lepszego związania mięsa, jaja albo mąkę ziemniaczaną.
Przepis na kotlety mielone.
Składniki:
- 50 dag chudej wieprzowiny z kością (łopatka),
- 6 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- 4 dag tartej bułki,
- 4 dag tłuszczu do smażenia,
Przygotowanie:
- Bułkę wpierw namoczyć w wodzie, osaczyć.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, następnie usmażyć na jasnozłoty kolor.
- Mięso opłukać, później usunąć kości, pokroić na kawałki.
- Bułkę, cebulę, mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, następnie dodać jajo, sól, pieprz, starannie wyrobić na gładką masę.
- Rękami zwilżonymi w wodzie uformować osiem kul, które następnie otoczyć w tartej bułce, spłaszczyć na grubość 1½ cm i nożem nadać kształt owalny, zwężający się z jednej strony.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.
- Podawać z ziemniakami, jarzyną z wody, a przede wszystkim z surówką z liściastych warzyw.
- Do tłustej wieprzowiny trzeba dodać co najmniej ⅓ mięsa wołowego.
- Bardzo smaczne są też kotlety wieprzowe mielone z dodatkiem cielęciny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
