Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to typowe danie garmażerki domowej,
pozwalające spożytkować pozostałości
i resztki po gotowaniu innych dań. Jako nadzienia krokietów użyć można rozdrobnionych, różnych pozostałych mięs, z dodatkiem warzyw, jarzyny i dodatków smakowych, jak np grzyby świeże lub suszone.
Składniki – Ciasto:
- 20 dkg mąki,
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 2—3 jaja,
- 2—3 dkg słoniny,
- sól do smaku.
Nadzienie:
- 80 dkg kapusty kwaszonej,
- 4 dkg grzybów suszonych,
- 10 dkg cebuli,
- 2 dkg tłuszczu,
- 2 jaja do panierowania,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Krokiety z kapustą – Przygotowanie:
- Jaja umyć, najpierw wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser, na 30—40 sek.
- Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, następnie wlewać cienką warstwą ciasto, rozprowadzają go równomiernie po całej patelni.
- Smażyć, lekko rumieniąc z obu stron.
- Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry nogami talerzu.
- Grzyby umyć, namoczyć, ugotować.
- Kapustę pokrajać, później zalać wywarem z grzybów, ugotować i odparować.
- Cebulą obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić.
- Naleśniki rozłożyć tak, aby jeden zachodził na drugi, posmarować brzegi ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokrajać na kawałki 8—10 cm.
- Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.
- Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami, albo z czerwonym barszczem do popicia.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]