Kruche ciastka z marmoladą
Kruche ciastka z marmoladą lub galaretką porzeczkową
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 10 dag masła,
- 10 dag margaryny,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 gotowane żółtka,
- 30 dag marmolady lub galaretki porzeczkowej,
- 5 dag cukru pudru do posypania,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”.
- Ciasto wałkować na grubość ½ cm.
- Foremką wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
- Połowę krążków zostawić w całości, a w pozostałych mniejszą foremką lub kieliszkiem do wódki wykroić środki środki tak, aby powstały obrączki.
- Odrzucone środki szybko zagnieść, rozwałkować i wykroić.
- Krążki i obrączki ułożyć na blasze, upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
- Gorące zdejmować z blachy, układać na deseczce lub stolnicy, ostudzić.
- Krążki cienko smarować marmoladą lub galaretką porzeczkową, nakładać na wierzch obrączki, lekko przycisnąć palcami.
- Ułożyć kruche ciastka z marmoladą rzędem, oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
- Po oprószeniu do środka obrączki nałożyć jeszcze galaretkę lub marmoladę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]