Kruchy placek z marmoladą
Kruchy Placek Z Marmoladą
Składniki:
- ½ kg mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- skórka cytrynowa,
- 4 – 5 żółtek,
- ½ kg marmolady,
- 3 dag cukru pudru do posypania,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną szerokim nożem, dodać przesiany cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto.
- Ciasto zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut, następnie podzielić go na dwie części.
- Jedną część rozwałkować na grubość ¾ cm, ułożyć na prostokątnej blasze, brzegi wyrównać, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na kremowy kolor.
- Wyjąć, schłodzić, posmarować gęstą marmoladą.
- Rozwałkować drugą część ciasta, tak aby wielkością była dostosowana do podpieczonego placka.
- Ciasto przenieść zwinięte na wałku, przykryć nim marmoladę, brzegi dokładnie obcisnąć, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor.
- Tym razem trzeba grzać mocniej od góry niż z dołu.
- Upieczony, zrumieniony na jasnozłoty kolor placek wyjąć i zaraz pokroić ostrym nożem na kwadraty lub prostokąty.
- Wyłożyć na deskę lub stolnicę.
- Gorący placek oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
- Gdy ostygnie, ułożyć na szklanym półmisku.
- Z tej porcji otrzymuje się 35 – 40 kawałków.
- Zamiast oprószenia cukrem – pudrem, kruchy placek z marmoladą można polukrować cytrynowa pomadką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]