Masa pomarańczowa
Masa pomarańczowa».
Do naszych deserów, również tortów, ciastek i wypieków taka masa będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, dodaje także niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.
Składniki:
- 2 cytryny,
- ½ kg pomarańczy,
- ½ kg cukru,
- ⅛ l wody,
- 10 dag migdałów,
Przygotowanie:
- Z cukru i wody ugotować wpierw gęsty syrop „do nitki”.
- Cytryny i pomarańcze opłukać, następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach, pestki odrzucić, włożyć do syropu, gotować na silnym ogniu, aż masa owocowa będzie przezroczysta.
- W czasie gotowania mieszać masę.
- Masa powinna być gęsta.
- Na koniec gotowania dodać obrane, pokrojone w cienkie paski migdały.
- Masa pomarańczowa powinna być odstawiona do wystudzenia.
- Letnią masą przekładać torty, mazurki, placki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]