Mostek cielęcy z nadzieniem polskim
Mostek cielęcy z nadzieniem polskim
Składniki:
- 80 dag mostka cielęcego,
- 6 dag tłuszczu,
nadzienie:
- 2 – 3 dag tartej bułki,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- 8 dag czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 2 jaja,
- 4 dag masła,
- 1 łyżka siekanej, zielonej pietruszki,
- ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
- pieprz, sól,
Mostek cielęcy z nadzieniem – przygotowanie:
- Mostek opłukać, naciąć w miejscu chrząstkowych zrostów końców żeber, następnie przełamać w celu oddzielenia w naciętych miejscach kości od chrząstek.
- Podtrzymując mostek ręką ustawić go pionowo, następnie opierając o stół zakończeniami kości żebrowych i ostrożnie naciskając mięso między żebrami zsunąć je z kości żebrowych.
- Położyć mostek płasko na stole, rozdzielić nożem między błonami w miejscu, gdzie mięso samo się rozchodzi na dwa płaty płaskich mięśni w ten sposób, aby między nimi utworzyła się tzw. kieszeń”.
- „Kieszeń” przedłużyć i rozszerzyć ręką włożoną do środka.
- Przyrządzić nadzienie:
- namoczyć czerstwą bułkę w mleku i nie odciskając jej zemleć w maszynce,
- masło utrzeć z żółtkami,
- dodać zmieloną bułkę,
- siekaną zieleninę,
- sól, pieprz,
- zmieloną gałkę muszkatołową
- i 2 – 3 dag tartej bułki,
- ubitą pianę z białek
- (nadzienie powinno być tak gęste, aby dało nakładać się łyżką).
- Mięso osolić z zewnątrz i wewnątrz „kieszeni”, a następnie „kieszeń” napełnić nadzieniem i zaszyć nitką.
- Rozgrzać 6 dag tłuszczu w brytfannie lub na patelni.
- Położyć później mięso na roztopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika.
- Skropić wodą, piec przez około 1 – 1½ godziny, polewając tłuszczem z pieczenia.
- Mostek cielęcy z nadzieniem podawać z ziemniakami purée, frytkami i różnymi surówkami z warzyw.
- Nadzienie do mostka cielęcego można także przyrządzić z dodatkiem 10 – 15 dag wątróbki cielęcej lub innej.
Potrawy z cielęciny pieczone można piec na ruszcie w piekarniku, w mniejszych ilościach w prodiżu.
Cielęcina jest lekkostrawna, doskonale nadaje się do przygotowania dań dietetycznych, ponieważ zawiera mało tłuszczu – do 1,5%, który jest tylko pod skórą. W cielęcinie jest sporo witamin: A, B1, B2 i PP. Można ją zamieścić w dietach polecanych pacjentom chorym i rekonwalescentom. Z uwagi na dużą zawartość wapnia warto podawać ją naszym dzieciakom.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]