Nóżki cielęce w cieście
Nóżki cielęce w cieście
Składniki:
- 4 nóżki cielęce,
- 20 dag włoszczyzny,
- 1 liść bobkowy,
- pieprz, ziele angielskie,
- 6 – 8 dag tłuszczu do smażenia,
- zielenina,
ciasto:
- 20 dag mąki,
- 2 jaja,
- 8 łyżek wody,
- 4 dag oleju (3 łyżki),
- sól,
Przygotowanie:
- Oczyszczone, ogolone nóżki wpierw sparzyć wrzącą wodą, przeciąć wzdłuż, włożyć do wrzącej, osolonej wody z włoszczyzną.
- Gotować powoli pod przykryciem do miękkości (jeżeli ugotujemy nóżki w szybkowarze, będzie szybciej), później odcedzić, gorące mięso oddzielić od kości.
- Z mięsa każdej nóżki najpierw ułożyć dwa prostokąty (długości 12 cm, szerokości 7–8 cm) na zwilżonej wodą deseczce, przycisnąć drugą deseczką obciążoną ciężarkiem, pozostawić do ostygnięcia.
- Przyrządzić ciasto: Mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą.
- Wymieszać z pianą ubitą z białek, posolić.
- Prostokąty z nóżek zanurzać w cieście, następnie osączać i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, później przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Podawać z ostrym sosem musztardowym, albo też korniszonowym lub innym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]