Obwarzanki precle
Obwarzanki precle bajgle.
Wstępne czynności sprowadzają się do: ogrzania kuchni, przygotowania potrzebnych produktów i umieszczenia ich w pobliżu źródła ciepła, aby się ogrzały do właściwej temperatury. Skompletowanie naczyń i narzędzi potrzebnych do pracy w zasięgu ręki. Potem też trzeba umyć i osuszyć jajka, przesiać mąkę, natłuścić blachy, ogrzać mleko na rozczyn.
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 2 – 4 dag drożdży,
- 1 żółtko,
- ½ szklanki mleka,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- tłuszcz,

Przygotowanie:
- Najpierw przesiać mąkę. Płaską blachę posmarować tłuszczem.
- Następnie drożdże rozkruszyć i rozetrzeć je z 2 – 3 łyżkami mleka.
- Później pozostawić na kilkanaście minut, wlać do naczynia z mąką, dodać żółtko, miękkie lub stopione masło, letnie mleko, cukier i około pół łyżeczki soli, wyrobić ciasto drewnianą łyżką.
- Z ciasta uformować kulę, przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (na około godzinę).
- Na posypanej mąką stolnicy formować z ciasta cienkie wałeczki o średnicy około pół centymetra.
- Formować z nich obwarzanki: kółka lub ósemki, układać na desce posypanej mąką.
- Po uformowaniu od razu wkładać je po kilka sztuk do niskiego, szerokiego rondla z wrzącą, osoloną wodą.
- Obwarzanki powinny swobodnie luźno pływać w wodzie.
- Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyjmować łyżką cedzakową, lub drewnianym patyczkiem. Starannie odcedzić i ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach.
- Można je posypać makiem, grubą, krystaliczną solą wymieszaną z nasionami – np. kminku.
- Piec obwarzanki w piekarniku nagrzanym do temperatury około 160ºC.
- Kiedy się lekko zrumienią (po kilku minutach), wyjąć i jeszcze gorące zdjąć z blachy.
- Można je podawać lekko ciepłe jak też po ostudzeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]