Pączki i faworki – Tłusty czwartek
Pączki i faworki.
dzisiaj nie liczymy kalorii!!
Pączki na «Tłusty Czwartek»
Zobacz też:
Chrust (faworki)
- Tłusty Czwartek to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, nazywany też „ostatkami”. Następująca po nim środa rozpoczyna 40-dniowy okres Wielkiego Postu, podczas którego katolicy powinni zachowywać wstrzemięźliwość i umiar w jedzeniu. Jest to tradycja w chrześcijańskiej części Polski i Niemiec. Tradycyjnie zjadajmy się w tym dniu pączkami i faworkami, nazywanymi też chrustem.
- W Anglii tradycja Tłustego Czwartku jest również popularna i nosi nazwę „Fat Thursday”, tego dnia jednak spożywa się tam naleśniki, ten dzień ma też inną nazwę – „Pancake Day”. w Polsce obecnie jest to dzień, kiedy pochłaniamy wielkie ilości pączków i faworków.
- Jednak tradycja własnoręcznego ich przyrządzania w domu, niestety upada, ponieważ są to dość pracochłonne i skomplikowane przepisy. Łatwiej jest kupić gotowe, przygotowane w cukierniach wyroby. Jest przekonanie, że ilość spożytych w tym dniu pączków przekłada się na szczęście i dobrobyt w rozpoczętym właśnie roku.
- Samodzielnie przygotuj pączki i faworki. Są one takie jak być powinny, czego nie można powiedzieć o przemysłowo smażonych na oleju, często już mocno przesmażonym.
- Prawdziwe pączki trzeba smażyć na rozgrzanym smalcu, gdyż tylko on daje pożądany smak i brązowy, pączkowy kolor. Tradycyjne nadziewane były marmoladą z owoców róży. Obecnie stosuje się również nadzienie z bitej śmietany z owocami, masy serowej lub kremu tortowego.
- Posypuje się je cukrem—pudrem lub polewa lukrem. Powinny być puszyste i dużych rozmiarów, dobrze wyrośnięte
Zobacz też: Mardi Gras /mär`dē grä/ (fr. tłusty wtorek) to dzień przed środą popielcową, ostatni dzień karnawału.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]