Paszteciki półkruche z mięsem lub kiełbasą
Paszteciki półkruche z mięsem lub kiełbasą
można podać dodatkowo do czerwonego barszczu buraczanego, lub mogą być smaczną, sycącą przekąską. Mogą być też podawane na świąteczny stół.
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki pszenne (krupczatki),
- 2 – 3 jaja,
- 15 dag margaryny,
- 2 łyżki śmietany,
- ½ paczki proszku do pieczenia,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
nadzienie:
- 40 dag cielęciny lub wieprzowiny bez kości,
- 5 dag cebuli,
- 1 dag grzybów suszonych lub 2 kostki grzybowej przyprawy do zup,
- 4 dag tłuszczu,
- 1 łyżka koperku i siekanej, zielonej pietruszki,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie: mięso opłukać, odcisnąć z wody, wpierw pokroić na kawałeczki, osmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Przełożyć do rondelka, wlać 2 – 3 łyżki wody, dodać obraną, pokrojoną cebulę, opłukane, suszone grzybki (lub np 10 dag świeżych, oczyszczonych, poszatkowanych).
- Dusić aby było miękkie.
- Gdy mięso jest gotowe – przepuścić przez maszynkę, dodać sól i pieprz, włożyć siekaną zieleninę (można dodać jeszcze dwa jaja ugotowane na twardo, obrane, posiekane).
- Przyrządzić ciasto, podobnym sposobem jak Ciasto kruche.
- Szybko wyrobić.
- Następnie wałkować na grubość ½ cm, uformować dwa prostokąty długości 30 cm, szerokości 10 – 12 cm.
- Nakładać nadzienie wzdłuż, 2 cm od brzegu, w formie wałeczka.
- Zawijać ciasno, później nieco spłaszczyć.
- Zrobić kratkę tępą stroną noża.
- Posmarować całość rozmąconym jajem.
- Wreszcie krajać kwadraty lub prostokąty długości 6 cm, ułożyć na blasze.
- Nakłuć szpikulcem (ciasto wówczas równiej rośnie).
- Piec w piekarniku dobrze nagrzanym około 25 – 30 minut.
- Gorące zdjąć z blachy.
- Paszteciki półkruche z mięsem podawać na półmisku jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
- Zamiast mięsa można użyć 40 dag kiełbasy serdelowej i 5 dag tartego sera tylżyckiego oraz 3 – 4 łyżki śmietany.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]