Pasztet w kruchym cieście
Pasztet
Pasztet należy do tych specjałów, które przyrządza się dość długo. Jego charakterystyczną cechą jest różnorodność mięs z jakich go przyrządzamy. Poznaj przepis na pasztet w kruchym cieście.
Składniki:
- 25 dkg cielęciny,
- 20 dkg boczku surowego,
- 30 dkg wątroby cielęcej lub wieprzowej,
- 5 dkg słoniny,
- 10 dkg włoszczyzny,
- 2—3 jaja,
- 4 dkg bułeczki,
- liść bobkowy,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- imbir, sól
Ciasto Kruche
- 30 dkg mąki pszennej (krupczatka),
- 20 dkg masła lub margaryny,
- 3—4 żółtka surowe,
- 2—3 łyżki śmietany,
- ½ jaja do posmarowania,
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
- Przyrządzić pasztet (p. Pasztet z cielęciny).
- Przyrządzić ciasto kruche (p. Babeczki kruche z mózgiem), o ile ciasto przyrządzamy z margaryną, dodać śmietanę. Zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy lub tortownicy (jedną trzecią część ciasta odłożyć).
- Piec w bardzo gorącym piekarniku około 15—20 minut, aby ciast upiekło się, lecz nie zrumieniło.
- Wyjąć, ostudzić. Nałożyć masę pasztetową, pokryć rozwałkowanym ciastem dostosowanym wielkością do formy.
-
Wierzch ciasta złączyć z bokami, aby pasztet był dokładnie przykryty.
-
Przyozdobić brzegi i wierzch pasztetu paskami lub wałeczkami z ciasta, posmarować rozmąconym jajem.
-
Pokłuć do dna szpikulcem.
-
Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny.
-
Gorący pasztet wyjąć na płaski półmisek.
-
Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podzielić na porcje.
-
Podawać z sosem musztardowym, korniszonowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]