Pieczeń z baraniny duszona z pomidorami
Pieczeń z baraniny (barania) duszona z pomidorami
Składniki:
- 80 dag mięsa bez kości (z udźca),
- 30 dag pomidorów,
- sól, cukier, pieprz,
- 10 dag cebuli,
- ocet,
- ⅛ l śmietany,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag mąki,
zaprawa z warzyw:
- 5 dag cebuli,
- 5 dag marchwi,
- 3 dag oleju,
- 5 dag pietruszki,
- 5 dag selera,
- 1 liść bobkowy,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1 dag cukru,
Przygotowanie:
- Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, odcisnąć z wody, obrać z powięzi i nadmiaru łoju.
- Przyrządzić zaprawę z warzyw:
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, skropić olejem,
dodać cukier i zmiażdżone przyprawy i wyrabiać ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok. - Zaprawą tą natrzeć i obłożyć mięso w misce i wynieść na kilka lub kilkanaście godzin
do chłodnego, ciemnego pomieszczenia o temperaturze nie wyższej niż +7°C.
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, skropić olejem,
- Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa, osolić, oprószyć mąką,
zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. - Przełożyć do rondla, podlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
- W połowie duszenia włożyć opłukane i pokrojone w talarki pieczeń z baraniny.
- Dusić razem.
- Gdy mięso jest miękkie, przetrzeć sos, oprószyć mąką, przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i zagotować.
- Połączyć ze śmietaną.
- Mięso wyjąć, pokroić w skośne plastry w poprzek włókien, ułożyć na długim półmisku, oblać z wierzchu sosem.
- Pieczeń z baraniny podawać z kluskami kładzionymi, makaronem, ryżem, ziemniakami, gotowaną jarzyną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]