Pierogi z wiśniami, czereśniami, jeżynami lub borówkami czernicami
Pierogi z Wiśniami, Czereśniami, Jeżynami Lub Borówkami Czernicami.
Najlepsze pierogi zawsze były robione przez naszą babcię. Pierogi z owocami sezonowymi są daniem, które urozmaici zawsze nasze menu. Możemy być pewni, że entuzjastycznie powitają go nie tylko dzieci, lecz również pozostali domownicy.
Składniki:
ciasto:
- 35 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól,
nadzienie:
- 60 dag wiśni lub innych owoców,
- 2 – 3 dag masła lub margaryny,
- ¼ l śmietany,
- 6 dag cukru – pudru do śmietany.
Przygotowanie:
- Wiśnie opłukać, wydrylować, lekko odcisnąć sok.
- Sporządzić ciasto według przepisu „Pierogi z serem lub powidłami”.
- Na krążki nakładać po 3 – 4 owoce, brzegi ciasta dokładnie skleić.
- Dalej postąpić jak w przepisie na pierogi z serem.
- Podając jako deser sporządzić z mniejszej ilości składników.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]