Placek półkruchy z jabłkami
Placek półkruchy z jabłkami lub dżemem jabłkowym
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 20 dag tłuszczu,
- 2 jaja,
- 1 surowe żółtko,
- 15 dag cukru pudru,
- 5 – 6 łyżek śmietany,
- 1 paczka proszku do pieczenia,
- 2 dag masła do smarowania formy,
nadzienie z jabłek:
- 1 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta),
- cynamon lub skórka pomarańczowa,
- wanilia,
dżem z jabłek:
- 1 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta),
- 20 – 30 dag cukru,
- 5 dag skórki pomarańczowej,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- 3 dag cukru pudru do posypania,
Przygotowanie:
- Ciasto przyrządzić zgodnie z przepisem „Placek półkruchy z marmoladą”.
- Połowę ciasta wywałkować w formie prostokąta, nakłuć i podpiec.
- Jabłka umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem.
- Masę jabłkową równo rozłożyć na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie obcisnąć, nakłuć w wielu miejscach.
- Upiec na złoty kolor.
- Dalej postępować według przepisu „Placek półkruchy z marmoladą”.
- Można również przełożyć dżemem jabłkowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]