Półkruche babeczki z pianą nugatową
Półkruche babeczki z pianą nugatową
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki,
- 10 dag tłuszczu,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 jaja,
- ⅓ paczki proszku spulchniającego,
- skórka cytrynowa,
pianka nugatowa:
- 5 białek,
- 40 dag cukru,
- 10 dag miodu,
- 10 dag włoskich orzechów,
- ⅛ l wody,
- 20 dag marmolady lub dżemu,
Przygotowanie:
- Wpierw upiec babeczki „półkruche babeczki z bitą śmietanką i owocami”.
Przyrządzić piankę nugatową:
- Później z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia „do nitki” (Lukry),
- Ubić pianę z białek, do której następnie wlewać cienkim strumieniem zagotowany miód.
- Zaparzoną pianę natomiast wymieszać z drobno siekanymi orzechami.
- Na dno każdej babeczki kłaść 1 łyżeczki dżemu kwaskowego, na którym układać kopiasto piankę nugatową.
- Na koniec na czubku pianki zatknąć kawałeczek orzecha włoskiego.
- Babeczki włożyć na kilka minut do słabo nagrzanego piekarnika i zapiec.
- Gdy się zaróżowią wyjąc.
- Z tej porcji otrzymuje się ogółem 35 – 40 półkruche babeczki z pianą nugatową.
Piankę nugatową dobrze jest wyciskać z woreczka pergaminowego, zwiniętego np z podwójnego papieru. Wąski koniec woreczka przyciąć nożyczkami, aby masę można było lekko wyciskać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]