Ciasto potrawyWypiekaneWyroby cukiernicze

Półkruche babeczki z pianą nugatową

Półkruche babeczki z pianą nu­ga­tową


Skład­niki:

cia­sto:

pianka nu­ga­towa:

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Wpierw upiec ba­beczki „pół­kru­che ba­beczki z bitą śmie­tanką i owo­cami”.

Przy­rzą­dzić piankę nu­ga­tową:

  1. Później z cu­kru i wody ugo­to­wać sy­rop 2 stop­nia „do nitki” (Lu­kry), 
  2. Ubić pianę z bia­łek, do któ­rej następnie wle­wać cien­kim stru­mie­niem za­go­to­wany miód. 
  3. Za­pa­rzoną pianę na­to­miast wy­mie­szać z drobno sie­ka­nymi orze­chami.
  4. Na dno każ­dej ba­beczki kłaść 1 ły­żeczki dżemu kwa­sko­wego, na któ­rym ukła­dać ko­pia­sto piankę nu­ga­tową.
  5. Na ko­niec na czubku pianki za­tknąć ka­wa­łe­czek orze­cha wło­skiego.
  6. Ba­beczki wło­żyć na kilka mi­nut do słabo na­grza­nego pie­kar­nika i za­piec.
  7. Gdy się za­ró­żo­wią wy­jąc.
  8. Z tej por­cji otrzy­muje się ogó­łem 35 – 40 półkruche babeczki z pianą nu­ga­tową. 
Piankę nu­ga­tową do­brze jest wy­ci­skać z wo­reczka per­ga­mi­no­wego, zwi­nię­tego np z po­dwój­nego pa­pieru. Wą­ski ko­niec wo­reczka przy­ciąć no­życz­kami, aby masę można było lekko wy­ci­skać.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x