Pstrągi z wody
Pstrągi z wody
Pstrąg, to słodkowodna ryba z gatunku łososiowatych. Obejmuje wiele gatunków, zamieszkuje w sposób naturalny półkulę północną. Ryby te mają oliwkowo-brunatny grzbiet, złociste boki z czarnymi plamkami i srebrzysty brzuch. Żyją w zimnych, przejrzystych strumieniach, a szczególnie w górnych ich odcinkach, oraz w jeziorach Europy, Ameryki Północnej i Azji. Hodowany jest również w Australii, gdzie często wypiera autonomiczne gatunki ryb.
Składniki:
- 1 kg pstrągów,
- wywar,
- 4 dag masła,
- sól,
- 3 jaja (ugotowane na twardo),
- 1 cytryna,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Pstrągi zabić, sprawić, wpierw starannie opłukać w kilku wodach.
- Następnie z oczyszczonych warzyw i wody ugotować wywar („Dorsz z wody”).
- Gdy warzywa są miękkie, wywar ostudzić, osolić, wlać do wanienki do gotowania ryb.
- Oczyszczone pstrągi ułożyć na wkładzie, wstawić do gorącego wywaru.
- Gotować następnie na brzegu płyty (lub na małym ogniu) powoli przez około 15 minut.
- Gdy pstrągi z wody są miękkie, wyjąć, wyłożyć na środek półmiska, ułożyć rzędem ukośnie „łebkami” w jedną stronę (pstrągi są małe, na 1 kg wchodzi kilka ryb), do pyszczków włożyć gałązki zielonej pietruszki, polać stopionym masłem.
- Obok pstrągów ułożyć jaja siekane, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i ćwiartkami cytryny.
- Można również położyć obok gotowane drążone kulki z ziemniaków skropione masłem lub innym tłuszczem i posypane siekaną zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]