Pyzy ziemniaczane
Pyzy ziemniaczane – proste staropolskie danie. Dzisiaj przedstawiamy przepis jak je przygotować. Pyzy ziemniaczane robi się tak.
Składniki:
- 2 kg młodych ziemniaków lub
- 2 ¾ kg ziemniaków późnych,
- 10 dkg słoniny,
- 5 dkg cebuli,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki oczyścić.
- Z ziemniaków wczesnych ugotować około 40 dkg, z późnych około 90 dkg ostudzić oraz zemleć.
- Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć w czystej ściereczce.
- Pozostały sok zlać ostrożnie, a osadzoną na dnie mączkę dodać do miazgi.
- Ziemniaki ugotowane, oraz utarte połączyć razem, posolić, wymieszać na jednolitą masę.
- Rękami zwilżonymi w wodzie formować nieduże kulki jednakowej wielkości.
- Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, póki nie będą w swym przekroju jednolicie przejrzyste.
- Odsączyć z wody, polać słoniną przesmażoną z drobno pokrojoną cebulą.
- Wydawać świeże i gorące.
- Pyzy podawać jako danie jarskie z zasmażaną kapustą, sałatkami lub surówkami, albo jako dodatek do mięs duszonych w sosach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]