Desery i napojeWypiekane

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub masą makową

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub masą makową


ciasto:

  • 2½ dag drożdży,
  • ¼ l mleka,
  • 10 dag cukru,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • ½ kg mąki,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • sól,
  • 30 – 40 dag marmolady do nadziania,
  • tłuszcz do formy,
  • ½ jaja do smarowania ciasta,

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, zagrzać.
  2. Dwie szerokie, prostokątne blachy posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  3. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę, lekko wywałkować na grubość ½ cm, następnie pasy kroić w trójkąty.
  5. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie, zwijać ciasto w ten sposób, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.
  6. Nadać formę rożka i ułożyć na blasze w pewnych w pewnych odstępach, zostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
  7. Gdy wyrosną, smarować rozmąconym jajem.
  8. Rogaliki drożdżowe z marmoladą piec w dobrze nagrzanym piekarniku 25–30 minut.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x