Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub masą makową
Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub masą makową
ciasto:
- 2½ dag drożdży,
- ¼ l mleka,
- 10 dag cukru,
- 6 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- ½ kg mąki,
- wanilia,
- skórka cytrynowa,
- sól,
- 30 – 40 dag marmolady do nadziania,
- tłuszcz do formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, zagrzać.
- Dwie szerokie, prostokątne blachy posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”.
- Gdy ciasto wyrośnie, wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę, lekko wywałkować na grubość ½ cm, następnie pasy kroić w trójkąty.
- Na środek trójkąta nałożyć nadzienie, zwijać ciasto w ten sposób, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.
- Nadać formę rożka i ułożyć na blasze w pewnych w pewnych odstępach, zostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
- Gdy wyrosną, smarować rozmąconym jajem.
- Rogaliki drożdżowe z marmoladą piec w dobrze nagrzanym piekarniku 25–30 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]