Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami,
z dodatkiem wanilii, to tradycyjnie podawany dzieciom podwieczorek. Podawany już przez nasze babcie i prababcie – nie stracił nic ze swoich wartości. Jak przyrządzić, jak podać?
Składniki:
- 20 dkg ryżu,
- 3 × tyle wody, ile wynosi objętość ryżu,
- 2 dkg masła,
- sól,
- 70 dkg kwaskowych jabłek,
- cukier do smaku,
- wanilia,
- 3 dkg masła do smarowania
Przygotowanie:
- Ryż zmierzyć, wpierw opłukać w dużej ilości zimnej wody, zalać wrzącą wodą, dodać masło, cukier, sól do smaku, zamieszać, przykryć, rozkleić na brzegu płyty.
- Rondel posmarować, dzięki czemu ryż nie przywrze do rondelka.
- Jabłka opłukać, następnie poszatkować, przyprawić cukrem i wanilią.
- Ryż układać w rondelku lub formie posmarowanej tłuszczem, przekładając warstwami jabłek tak, aby ryż był na dnie i na wierzchu.
- Wstawić przykryty do piekarnika na 30 – 40 minut, potem po zapieczeniu wyjąć.
- Ryż zapiekany z jabłkami podawać wreszcie z cukrem lub z bitą śmietanką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
