Sernik z mieszanką owocową
Sernik z mieszanką owocową.
to ciasto dobre na czas zimy, kiedy w sklepach nie ma zbyt wielu świeżych owoców, ale też w sezonie gdy możesz użyć świeżych i podać “bombę witaminową na stół”. Poniżej przepis, jak go zrobić.
? Czas przygotowania: 1:30 h ‖ ♨ Czas Pieczenia: 70 min ‖ ? Temperatura piekarnika: 190 ÷ 150°C ‖ Wartość energ.: 321 kcal ‖
Składniki:
- 20 dag masła,
- 17½ dag cukru,
- 1 porcja cukru waniliowego,
- 3 jaja,
- 3 łyżki śmietany,
- 20 dag mąki tortowej,
- 5 dag siekanych słodkich migdałów,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do smarowania formy,
Masa do obłożenia:
- 7½ dag masła,
- 10 dag cukru—pudru,
- 1 olejek cytrynowy lub 2 smaki cytrynowe,
- 3 jaja,
- ½ kg twarogu,
- 5 dag siekanych słodkich migdałów,
- 20 dag kandyzowanej skórki cytrusowej,
- 1 torebka budyniu waniliowego,
- 1 puszka moreli (ok. ½ kg),
- 1 słoik wiśni (bez zalewy),
- 30 dag świeżych lub mrożonych czarnych jagód,
Dekoracja:
- 1 opakowanie cukru dekoracyjnego,
- 1 opakowanie siekanych pistacji,
Przygotowanie:
- Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem, jajkami oraz ze śmietaną na pulchną masę.
- Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać.
- Posmarować tłuszczem brytfannę albo głęboką formę do pieczenia, nałożyć na nią ciasto.
- Piec wstępnie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 20 minut.
- Owoce dokładnie osączyć lub rozmrozić.
- Na masę serową utrzeć masło z cukrem—pudrem i olejkiem lub smakiem cytrynowym oraz z jajkami.
- Kandyzowane skórki cytrusowe bardzo drobno pokroić i dodać wraz z twarogiem, migdałami i budyniem.
- Tak przygotowany krem serowy rozsmarować na podpieczonym cieście.
- Na wierzchu ułożyć owoce.
- Sernik z mieszanką owocową piec w piekarniku ustawionym na 170°C przez pełne 50 minut.
Zawiera: ok. 175g białka, 385g tłuszczu, 912g węglowodanów = ok. 7.008kcal = 16,592kJ.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]