Sos z grzybów suszonych
Sos z grzybów suszonych
Wartość energetyczna: 156 kcal
Składniki:
- 7—8 dag suszonych grzybów,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki wody,
- 2—3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Grzyby umyć w ciepłej wodzie, następne moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (namoczyć na noc), ugotować w tej samej wodzie (wywar zachować!),
- Wywar odparować do objętości 200—250 ml, ostudzić.
- Dodać mąkę, wymieszać, dodać drobno pokrojone grzyby, zagotować, posolić.
- Dodać śmietanę, doprawić pieprzem.
- Podawać do kotletów ziemniaczanych, kasz na sypko, kopytek, makaronów, klusek śląskich, do klopsików, pieczeni czy sztuki mięsa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]