ObiadPRZEPISYSosy

Sos z grzybów suszonych

Sos z grzybów suszonych


Wartość energetyczna: 156 kcal

Składniki:

  • 7—8 dag suszonych grzybów,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • 2—3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1.  Grzyby umyć w ciepłej wodzie, następne moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (namoczyć na noc), ugotować w tej samej wodzie (wywar zachować!),
  2.  Wywar odparować do objętości 200—250 ml, ostudzić.
  3. Dodać mąkę, wymieszać, dodać drobno pokrojone grzyby, zagotować, posolić.
  4. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem.
  5.  Podawać do kotletów ziemniaczanych, kasz na sypko, kopytek, makaronów, klusek śląskich, do klopsików, pieczeni czy sztuki mięsa.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x