Strucla drożdżowa i serowa
Strucla drożdżowa i serowa
➀ Strucel drożdżowy z marmoladą (masą orzechową).
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 2 ½ dag drożdży,
- 250 ml mleka,
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 6 dag tłuszczu,
- 13 dag cukru,
- olejek migdałowy, wanilia,
- sól, tłuszcz do formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
- 60 – 80 dag marmolady,
- 3 dag cukru-pudru,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Przygotować marmoladę; o ile jest za gęsta, rozgrzać, w razie potrzeby dodać też trochę wody, aby dała się łatwo smarować.
- Masę orzechową przyrządzić podobnym sposobem, jak “Placek kruchy z masą orzechową“.
- Zaś rzadką marmoladę można odparować do odpowiedniej gęstości.
- Przyrządzić ciasto podobnie jak „Strucla z makiem I” i wyrobić strucle.
➁ Strucla serowa z makiem.
Składniki:
- 15 dag rodzynek sułtańskich,
- 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej,
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50 dag mąki,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 12½ dag cukru,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej,
- 10 dag miękkiego masła,
- 25 dag białego sera (3 × mielony),
- 1 szczypta soli,
- 12½ dag mielonych migdałów,
nadzienie:
- 30 dag mielonego maku,
- 1/8 l mleka,
- 100 ml mleka,
- 2 jajka,
- 10 dag cukru,
- 10 dag siekanych migdałów,
- 2 łyżeczki rumu,
dodatkowo:
- 5 dag miękkiego masła,
- cukier puder,
Przygotowanie:
Ciasto:
- Najpierw umyć i osuszyć rodzynki.
- Następnie kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową kroimy w drobną kostkę.
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i później przesiać do miski.
- Pośrodku przesianej mąki robimy zagłębienie.
- Dodajemy jajka, cukier, otartą skórkę cytrynową, masło, ser i sól.
- Następnie wszystkie składniki należy starannie zagnieść.
- Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do ciasta wraz ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz z migdałami.
- Ciasto odstawia się na godzinę w chłodnym miejscu.
Nadzienie:
- Wykładamy mak do miski.
- Później zagrzać mleko i śmietanę, zalać mak.
- Następnie trzeba je ostudzić.
- Dodać jajka, cukier, migdały i rum.
- Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką.
- Nakładamy na ciasto nadzienie i zwijamy je w roladę.
- Smarujemy blachę tłuszczem, wreszcie układamy roladę makową złączeniem pod spodem.
- Pieczemy około 1 godziny do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C).
- Strucla serowa po wyjęciu z piekarnika powinna być od razu posmarowana masłem i na zakończenie posypana grubo cukrem pudrem.
Podsumowując, nie tylko strucla drożdżowa i serowa są tradycyjnym ciastem świątecznym w naszym kraju. Ale są też inne. Na przykład takie przepisy na struclę:
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]